مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان میگوید، پس از انقلاب دولت در قبال اهل سنت سیاست تبعضآمیزی را اعمال کرده و اکنون زمان بازنگری این سیاست است. وی در گفتگو با دویچه وله درباره اعتراضهای مردم توضیح میده د.
روز جمعه، ۹ بهمن ،مولوی عبدالحمید، امام جمعهی زاهدان، در سخنان خود در مسجد مکی این شهر، به مسئولان جمهوری اسلامی یادآور شد که «هیچ سیستم حکومتی در دنیا با قدرت اسلحه حفظ نشده است، بلکه آنچه موجب بقای حکومتهاست، گسترش عدالت و حفظ مردم در صحنه است». به گفتهی مولوی عبدالحمید: «همهی ما مسئولیتهایی داریم که نباید از زیر بار آنها شانه خالی کنیم».
در بارهی چند و چون انتقادها و دیدگاههای مولوی عبدالحمید نسبت به وضعیت موجود ایران، با وی گفتوگو کردهایم.
دویچه وله: جناب مولوی عبدالحمید، دههی فجر در کشور آغاز شده و بزودی هم سالگرد انقلاب فرا میرسد، سی و یک سال از انقلاب گذشته، شما در صحبتهایتان اشاره کردید، دولت باید در سیاستهای گذشتهی خود در قبال اهلسنت بازنگری کند، بنظر شما کدام سیاستها باید بازنگری شوند؟
مولوی عبدالحمید: سیاستهایی که در رابطه با اهلسنت در طول این ۳۰ سال گذشته اعمال شده اینگونه بوده که در واگذاری مسئولیت و مناصب اهلسنت به کار گرفته نشده است. در طول این ۳۰ سال ما یک وزیر اهل سنت نداشتیم، معاون وزیر، سفیر، استاندار هم از اهل سنت منصوب نشده است. براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی هم یک سنی نمیتواند رئیس جمهورباشد، یعنی قانون هم این را تصریح کرده است. ما به این بند قانون اساسی اعتراض داریم و آن را تبعیضآمیز میدانیم. این سیاستهای تبعیض نامکتوب هست ولی در کشور اعمال شده است. اهل سنت در ایران درخواست میکنند که در سیاست دولت بازنگری شود و این سیاست دولت باید تغییر پیدا کند. اهل سنت تقاضای مشارکت دارند و میخواهند بالاخره از شایستگان آنها استفاده شود.
شما در خطبههای نماز جمعه زاهدان گفتید، دسترسی مستقیم به مسئولان نظام ندارید و اگر میداشتید بطور مستقیم این مسایل را با آنان مطرح میکردید، شما به غیر از مسائلی که در خطبههای نماز جمعه بیان کردید، دیگر چه مسائلی را میخواستید با مسئولان نظام طرح کنید؟
آنچه که میخواستیم طرح کنیم، مشکلات اهلسنت هست که به هر حال آنها در کشور به مشکلاتی گرفتارند. از لحاظ مذهبی، بسیاری هستند که بر خلاف قانون سلیقه ای برخورد میکنند و برای اهلسنت محدودیت ایجاد میکنند.
مشکلاتی هم در را بطه با اعتراضهای انتخابات در ایران هست که ما خواستیم آن را طرح کنیم. مردم ایران اعتراضهایی میکنند و مشکلاتی هست که ما میخواستیم اینها را دلسوزانه برای بقای جمهوری اسلامی مطرح کنیم. بنظر ما اینها ضروری هست و این سیاستها را که در ۳۰ سال گذشته جوابی نداده به این مشکلات، باید تغییربدهند.
شما تشکیل یک دولت فراگیر متشکل از گروههای مختلف اصولگرا و اصلاحطلب و اقوام و مذاهب را پیشنهاد کردید. به پیشنهاد شما آیا تابحال سران جناح اصولگرا و یا اصلاح طلب واکنشی نشان دادند؟
نه هیچکسی واکنشی نشان نداده است و بنظر بنده اگر در این رابطه صحیح فکر شود و دوراندیشی گردد، بهتراست، چون ما در ظرف این ۳۰ سال تجربه کردیم که یک جناح نمیتواند کشور را اداره کند. اصولگراها و اصلاح طلبان قادر نیستند به تنهائی کشور را اداره بکنند. به هر حال اقوام ایرانی هم مطالبات و خواسته دارند و اعتراض دارند. ما در ایران دو مذهب بزرگ اسلامی داریم، شیعه و سنی داریم و تنها اگر یک طرف خواست کشور را اداره بکند و دیگری را نادیده بگیرد، این غیرعادلانه هست. و به اعتراضهای دیگران باید پاسخ بدهند. برای اینکه وحدت ملی حاصل شود و وحدت ملی هم امنیت ملی را پشت سر خود دارد، لهذا ضروری است که یک دولت فراگیر تشکیل شود که هم شامل اصلاح طلبان، اصولگرایان و هم شامل اقوام و مذاهب بشود، تا ملت ایران همه متحد باشند و وحدت ملی حاصل شود و کشور را بدون دغدغه اداره کرد.
شما در نماز جمعه اظهار کردید، "مسئلهی اعدامها در کشور موجب نگرانی مردم شده. بویژه آمار اعدامها در استان سیستان و بلوچستان از همه استانهای کشور بیشتر است."
بر اساس گزارشهای مختلفی که میرسد، برخی از روحانیون اهلسنت بازداشت شدهاند ، شما دربارهی وضعیت آنها با سران نظام تابحال صحبت نکردید؟
بله، ما با جمعی از علماء در رابطه با روحانیونی که دستگیرشدند و بازداشت هستند، سفری داشتیم به تهران و کتبا هم به مسئولین مسائل را نوشتیم. با برخی از مقامات هم دیدار حضوری داشتیم و نگرانیمان را منعکس کردیم و به مسئولین رساندیم.
پاسخ مسئولین به درخواستهای شما چه بود؟
گفتند رسیدگی میکنند. ولی مشکلات متاسفانه باقی هست. به بعضی از مشکلات رسیدگی شده، ولی ما منتظریم که بقیهی مشکلات هم حل شود. چون اخیرا مسئلهی احضار روحانیون به "دادگاه ویژهی روحانیت" یا بازداشت آنها زیاد بوده است.
دستگیری روحانیون اهل سنت، چه تاثیری بر همزیستی و یا "وحدت شیعه و سنی" در ایران خواهد گذاشت؟
تاثیر آن منفی است، مردم اعتقادی دارند به علما و دستگیری و بازداشت و حتی احضارشان چیزی هست که به همگرائی، همدلی و وحدت اثر منفی میگذارد.
مشارکت اهل تسنن در سالگرد انقلاب چگونه خواهد بود، جناحهای مختلف قرار است در تظاهرات سالروز انقلاب شرکت کنند، مشارکت اهلسنت چگونه خواهد بود و چه موضعی در پیش خواهند گرفت؟
با توجه به شرایطی که اخیرا در مملکت ایجاد شده و مسائلی که پیش آمده، امسال ممکن است با سالهای دیگر تفاوتی داشته باشد. به هر حال مردم بیشتر خواهان رسیدگی به مطالباتشان هستند و اگر به اینها توجه بشود و رسیدگی شود و مسئولین تغییری در سیاستهایشان ایجاد کنند، تاثیر میگذارد.
جناب مولوی عبدالحمید شما به عنوان امام جمعهی اهلسنت زاهدان و یکی از رهبران اهل تسنن در ایران بمناسبت سالگرد انقلاب بهمن، چه پیامی برای پیروان خود و یا مردم ایران دارید؟
من پیام خاصی ندارم.
مصاحبه گر: طاهر شیرمحمدی
تحریریه: فرید وحیدی
| www.dw-world.de | © Deutsche Welle.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر